Wydarzenia

Architektura konsekwentnych podziałów

Dodano: 12 sierpnia 2015

Nowy budynek jednorodzinny w mieście Rheine w Nadrenii - Północnej Westfalii imponuje swoim nowoczesnym wyglądem architektonicznym i konsekwentnym rozdzieleniem stref użytkowych. Wielkowymiarowe przeszklenia nadają elewacji transparentną estetykę i pozwalają otworzyć pomieszczenia na naturalne otoczenie.

Architektura konsekwentnych podziałów

Nowoczesny dom projektu architektów z biura Engelshove to przykład ciekawego odzwierciedlenia funkcji budynku w jego wyglądzie zewnętrznym. Budynek, z którego na co dzień korzysta pięć osób, mieści w sobie strefę mieszkalną, a także biurową. Projektanci postanowili pokazać ten podział w kształcie i na elewacji budynku, do której wykończenia użyto kontrastujących ze sobą materiałów. Na szczególne życzenie klientów do realizacji projektu posłużyły naturalne i zrównoważone materiały, a bryła budynku uzyskała wyrazisty, ekspresyjny wygląd podkreślony dużymi przeszkleniami w smukłych, aluminiowych ramach.

Mocne kontrasty kolorystyczne

Bryła budynku została podzielona na dwie struktury - parter przeznaczony na strefę mieszkalną oraz pierwsze piętro, na którym zlokalizowano strefę biurową. Wyższa kondygnacja została przy tym wysunięta na południe i północ, dzięki czemu stanowi jednocześnie zadaszenie strefy wejścia i tarasu. Dynamiczny charakter architektury podkreśla jednospadowy dach o nachyleniu 10°.

Aby uwypuklić podział funkcjonalny budynku, architekci postanowili zastosować na elewacji kontrastowe zestawienie. Na poziomie pierwszego piętra użyto czerwonej cegły klinkierowej, zaś na wysokości parteru - monochromatycznych, jasnych paneli fasadowych. Tylko w niektórych miejscach cegła klinkierowa została ułożona do samego dołu, co daje wrażenie optycznego i funkcjonalnego połączenia obydwu pięter. Elementem wspólnym dla całej elewacji są duże, poziome przeszklenia w szarych, aluminiowych ramach.

Światło na pierwszym miejscu

Jednym z warunków postawionych przez inwestorów było maksymalne doświetlenie pomieszczeń mieszkalnych i otwarcie ich szeroko na widok sąsiadującego z posesją lasu. W tym celu na parterze zastosowano wielkopowierzchniowe przeszklenia stałe w systemie Schüco AWS 75.SI z wbudowanymi skrzydłami rozwierno-uchylnymi. Stolarka o smukłych, aluminiowych ramach tworzy transparentne, jednolite powierzchnie przecinane wąskimi słupkami tylko w miejscach, w których elementy nieotwierane przechodzą w ruchome. Dzięki zastosowaniu potrójnego oszklenia straty energii zostały zredukowane do minimum.

Okna poziome na pozostałych częściach elewacji zostały wykonane w systemie blokowym Schüco AWS 75 BS.SI, który wyróżnia się klarowną estetyką uzyskaną dzięki ukryciu ramy skrzydła. Bardzo funkcjonalnym, a zarazem eleganckim uzupełnieniem stolarki otworowej zastosowanej w budynku są drzwi wejściowe z serii Schüco ADS 75.SI z bocznymi doświetlami. Komfortową obsługę i maksimum bezpieczeństwa zapewnia system kontroli dostępu Schüco Fingerprint.

źródło i zdjęcie: Schüco