Wydarzenia

Nowy Gmach Wydziału Filologii Uniwersytetu Łódzkiego z systemami Schüco

Dodano: 08 kwietnia 2015

Nowy Gmach Wydziału Filologii Uniwersytetu Łódzkiego to doskonały przykład architektury idealnie dopasowanej do charakteru obiektu. Kombinacja różnorodnych materiałów takich jak szkło, ceramika i kamień w połączeniu z zastosowaniem nowoczesnych fasad Schüco pozwoliły na stworzenie budynku unikatowego, a zarazem funkcjonalnego.

Nowy Gmach Wydziału Filologii Uniwersytetu Łódzkiego z systemami Schüco

Swoją niekonwencjonalną formę Budynek Wydziału Filologicznego w Łodzi zawdzięcza pracowni AGG-Architekci Grupa Grabowski. Architekci Jacek i Matylda Grabowscy - autorzy projektu - zainspirowali się charakterem placówki, by zaprojektować budynek o bardzo złożonej formie, odzwierciedlającej mnogość języków, kultur i specjalizacji, jakie są obecne na uczelni.

Projektanci zestawili ze sobą kilka prostopadłościennych brył, które przenikają się ze sobą, tworząc monumentalną kompozycję. W projekcie zastosowano rozwiązania fasad, okien i drzwi Schüco, które pozwoliły na uzyskanie optycznej lekkości elewacji i wpuszczenie dużej dawki światła dziennego do wnętrz.

Główne wejście, przez które na co dzień wchodzi do budynku 5000 studentów, podkreślają elementy łączące styl klasyczny z nowoczesnym. Tradycyjny kamień został wykorzystany w strefie wejścia do wyłożenia chodnika i ścian. Do funkcji budynku nawiązują wykute antykwą w kamieniu sentencje w różnych językach.

Nad strefą wejścia umieszczono finezyjne szklane zadaszenie, a w przejściu zamontowano aluminiowe drzwi wejściowe Schüco ADS 70 HD.HI o dużej wytrzymałości na obciążenia użytkowe i wysokiej odporności na wielokrotne otwieranie i zamykanie (przetestowane na 1 milion cykli otwarć i zamknięć). Na uwagę zasługują charakterystyczne elewacje skrzydeł bocznych. Nieregularnie rozmieszczone, białe pionowe profile wysuwają się przed pola szklanych, ciemnych wypełnień, dając bardzo ekspresyjne wrażenie.

W ten sposób skomponowane elewacje "ożywają" rytmem pionowych linii wraz ze zmieniającą się perspektywą poruszającego się obserwatora, podkreśla arch. Jacek Grabowski z firmy AGG - Architekci Grupa Grabowski Sp. z o.o.

Efekt klarownych, białych akcentów można było uzyskać dzięki zastosowaniu ciepłych fasad w systemach Schüco FW 50+/60+.HI. Szare profile o subtelnym, wąskim wyglądzie tworzą niemal niewidoczne podziały i nie zaburzają zamierzonego efektu estetycznego.

Centralnym miejscem budynku jest sześciopoziomowy, przeszklony hol, który ze względu na swoją przestronność i jasny charakter wywołuje skojarzenie z atrium. Dla podkreślenia efektu gry światła i przestrzeni, projektanci przewidzieli efektowny system "zawieszonych w powietrzu" biegów schodowych ze szklanymi balustradami. Hol utrzymany w transparentnej estetyce wraz ze zlokalizowanymi tu głównymi funkcjami stanowi przestrzeń wspólną dla wszystkich użytkowników budynku.

Natomiast wielokulturowy charakter uczelni podkreślają motywy kolorystyczne we wnętrzach. Dominującymi akcentami jest sześć wybranych kolorów tęczy. Do poszczególnych pięter przypisano czyste barwy, które wprowadzają rozróżnienie poszczególnych stref i służą czytelnej informacji wizualnej. Towarzyszą im neutralne biele i szarości.

Wnętrza są wypełnione jasnym światłem dziennym, co uzyskano między innymi dzięki zastosowaniu energooszczędnych okien aluminiowych o estetycznie wąskich ramach w systemach Schüco AWS 70.HI oraz Schüco AWS 70 BS.HI. Cechą charakterystyczną okien w systemie blokowym jest ukryte skrzydło oraz niewidoczne okucia. Klarowna estetyka stolarki z jedną widoczną ramą pozwala na jeszcze lepsze zaakcentowanie wielkości przeszkleń.

źródło: Schüco
zdjęcie: AGG - Architekci Grupa Grabowski Sp. z o.o.