Wydarzenia

Nowy budynek archiwum w Stade z rozwiązaniami firmy Schüco

Dodano: 13 listopada 2014

Nowy budynek archiwum w mieście Stade jest doskonałym przykładem nowatorskiej fuzji funkcjonalności z tradycją. Budowa elewacji odzwierciedla wewnętrzny układ przestrzenny obiektu, przyczyniając się do zwiększenia funkcjonalności jego poszczególnych stref. Eleganckie połączenie struktur otwartych i zamkniętych w powłoce budynku umożliwiły systemowe rozwiązania firmy Schüco.

Nowy budynek archiwum w Stade z rozwiązaniami firmy Schüco

Niezwykły budynek mieszczący Archiwum oraz Wspólny Rejestr Gruntów Dolnej Saksonii i Hamburga w Stade to kolejny przykład wizjonerskiej architektury ukształtowanej przez funkcję. Wyzwaniem dla architektów z firmy pbr Planungsbüro Rohling AG było stworzenie nowoczesnego archiwum gwarantującego odpowiednie warunki do przechowywania dokumentów i oszczędność kosztów eksploatacji. Atutem zwycięskiego projektu jest przemyślane, holistyczne podejście do planowania przestrzeni wewnętrznej i zewnętrznej estetyki budynku. Dzięki fuzji tradycyjnej cegły z nowoczesnymi materiałami w postaci szkła i aluminium powstał nowoczesny i funkcjonalny obiekt, który nie tylko doskonale wkomponowuje się w przemysłowe otoczenie, lecz również daje nowy impuls do dalszego rozwoju urbanistycznego tej części miasta.

Projekt elewacji budynku to subtelna gra struktur zamkniętych, częściowo transparentnych i otwartych. Takie rozwiązanie zostało podyktowane funkcjami, jakie pełnią poszczególne strefy budynku. Nowy gmach podzielony został na dwie części: archiwalną oraz administracyjną, dostępną również dla odwiedzających. Oba sektory oddzielone są centralnym korytarzem prowadzącym do archiwum, który zaczyna się tuż przy wejściu. W trosce o kondycję przechowywanych dokumentów w części archiwalnej zastosowano masywną powłokę z cegieł, aby zminimalizować dostęp światła słonecznego. Natomiast w części administracyjnej przewidziano ażurową fasadę z dużymi przeszkleniami okiennymi. Okna wstęgowe z mocno zarysowanymi ramami w kolorze szarego aluminium stanowią wizualną kontynuację, a zarazem mocny kontrast dla ceglanego muru.

Uzyskanie subtelnego, a zarazem harmonijnego efektu estetycznego było możliwe dzięki zastosowaniu okien Schüco ASS 70.HI. Ze względów bezpieczeństwa użyto oszklenia w klasie antywłamaniowej P4A. Strefa wejścia oddaje natomiast w pełni ideę architektury otwartej. Zastosowane tu transparentne fasady słupowo-ryglowe sprawiają, że osoby wchodzące do budynku już z daleka widzą hol główny z otwartą główną klatką schodową. Lekkość architektury podkreślają okna blokowe z serii AWS 75 BS.HI z ukrytym profilem skrzydła oraz drzwi wejściowe zrealizowane w systemie Schüco ADS 75.SI.

W budynku nowej biblioteki każda przestrzeń została jasno zdefiniowana i zaplanowana z najwyższą dbałością o szczegóły. Sercem nowego gmachu jest pięciopiętrowe skrzydło mieszczące półki o łącznej długości 50 km. Ta część obiektu jest łatwo dostępna dla pracowników administracyjnych dzięki centralnej arterii, łączącej odległe punkty. Na poziomie parteru zlokalizowano czytelnię otwierającą się na bujną zieleń ogrodu umiejscowionego w bocznej części kompleksu. Dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń czytający mogą korzystać z naturalnego światła promieni słonecznych.

Dźwiękoszczelne ściany działowe pozwalają odwiedzającym na studiowanie dokumentów w ciszy i spokoju. Tam, gdzie było to wymagane, zastosowano transparentne ściany działowe i drzwi w systemie Schüco Firestop T90, które dyskretnie oddzielają przestrzenie, zapewniając jednocześnie ochronę przeciwpożarową. Wszystkie elementy Schüco zostały kolorystycznie dopasowane do estetycznej stylistyki budynku - spokojny i głęboki ton RAL 7016 podkreśla industrialny charakter wnętrz.

źródło i zdjęcie: Schüco