Wydarzenia

Dom jednorodzinny w Schoten z rozwiązaniami Schüco

Dodano: 14 października 2014

Nowoczesne materiały, transparentna powłoka i starannie rozplanowane strefy funkcjonalne - dom w belgijskiej miejscowości Schoten nawet przy uważniejszym spojrzeniu wygląda jak współczesny budynek. W rzeczywistości jest to jednak doskonały przykład gruntownej przebudowy przeprowadzonej przy użyciu systemowych rozwiązań Schüco w postaci wielkowymiarowych okien, drzwi przesuwnych i rozwiązań fasadowych.

Dom jednorodzinny w Schoten z rozwiązaniami Schüco

Dwupiętrowy budynek o powierzchni 230 m² oryginalnie cechowała tradycyjna architektura z dwuspadowym dachem. Po kilku latach zamieszkiwania małżeństwo architektów postanowiło dostosować jego architekturę do nowoczesnych trendów, zakładających jak największą transparencję powłoki, stworzenie efektu wizualnej kontynuacji wnętrza w otoczeniu zewnętrznym i wydzielenie funkcjonalnych stref dziennych oraz nocnych. Wszystkie te zamierzenia musiały być zrealizowane z wzięciem pod uwagę efektywności energetycznej. Analiza przeprowadzona przez architektów wykazała, że wprowadzenie zmian w samej tkance budynku będzie lepszą opcją niż modernizacja. Obecnie budynek ma przestrzenny, pełny światła układ w pełni dostosowany do indywidualnych potrzeb mieszkańców.

Fundamenty i konstrukcje nośne zostały zachowane, lecz elewacje i dach przeszły gruntowną transformację. Do największych zmian należała wymiana dachu dwuspadowego na zadaszenie płaskie. W ten sposób bryła budynku zyskała wygląd modernistycznej "kostki". Równie dużą zmianą było zaplanowanie w obrębie powłoki budynku stref przeziernych i nieprzeziernych. Od strony północnej, gdzie zaplanowano strefę nocną, budynek uzyskał zamkniętą formę. Natomiast od otwartej strony południowej zlokalizowano kuchnię, jadalnię i salon. Dzięki zastosowaniu wysokiej na dwie kondygnacje ściany osłonowej wykonanej w energooszczędnym systemie fasadowym Schüco FW 50+ do pomieszczeń tych dociera maksymalna dawka światła przez cały rok. Mieszkańcy zaś mogą podziwiać szeroki widok, zielone otoczenie i ogród z basenem.

Systemowe rozwiązanie cechuje się bardzo wąskimi profilami. Podziały szkła są niemal niewidoczne, dlatego konstrukcja sprawia wrażenie jednolitej szklanej tafli. Kuchnię z tarasem łączą aluminiowe drzwi podnośno-przesuwne Schüco ASS 70.HI o równie subtelnym designie. Poza doskonałymi właściwościami termoizolacyjnymi, drzwi mają płaski próg. Tor jezdny został wpuszczony w posadzkę na głębokość 50 mm. Dla zachowania spójności stylistycznej projektanci zdecydowali się na zastosowanie aluminiowych okien Schüco AWS 70.HI, których wygląd i kolorystykę dopasowano do wyglądu pozostałych elementów stolarki.

Swobodny dostęp światła przez wielkopowierzchniowe przeszklenia sprawił, że budynek zyskał jasny i przyjazny charakter. Wizualne bariery pomiędzy otoczeniem a wnętrzem zostały usunięte. Architekci postawili sobie ponadto cel używania tylko surowych, autentycznych w swoim wyrazie materiałów. Koncepcja ta przejawia się na zewnątrz i wewnątrz budynku. Nowoczesny kształt budowli podkreśla ceglana elewacja o stonowanym odcieniu. Na tarasie zastosowano panele z naturalnego drewna, a kuchnię zdobi tradycyjne belkowanie stropu. W nawiązaniu do nurtu modernistycznego w architekturze zastosowano również duże powierzchnie z surowego betonu oraz neutralne akcenty w postaci lakierowanych na jednolity kolor profili z aluminium i stali.

źródło i zdjęcie: Schüco