Wydarzenia

Efekt "bryły węgla" na elewacji biurowca kopalni Bogdanka

Dodano: 26 kwietnia 2012

Zastosowanie na fasadzie nowego biurowca Zarządu kopalni Bogdanka przeciwsłonecznego szkła samoczyszczącego Pilkington Activ™ Blue w połączeniu z czarną matową płytą strukturalną, przyczyniło się do uzyskania oryginalnego efektu "bryły węgla". Wykorzystane rozwiązanie przyniosło także korzyści użytkowe w zakresie energooszczędności, ochrony przed nasłonecznieniem i utrzymania elewacji obiektu w czystości.

Efekt "bryły węgla" na elewacji biurowca kopalni Bogdanka

W październiku 2011 r. zakończono realizację budynku biurowego Zarządu spółki Lubelski Węgiel Bogdanka. Obiekt łączy funkcje użytkowe z koncepcją architektoniczną twórców - Piotra Buśko i Walentego Wróbla z Biura Usług Architektonicznych PROFIL Sp. z o.o. Wizję autorów projektu, opartą na nawiązaniu do struktury bryły węgla, zrealizowano poprzez połączenie na fasadzie budynku czarnej matowej strukturalnej płyty z dużymi, charakteryzującymi się błękitną barwą, przeszkleniami.

Efekt "bryły węgla" na elewacji biurowca kopalni Bogdanka - fot. Pilkington"Fasada budynku stanowi bezpośrednie rozwinięcie głównej idei obiektu, jaką jest »bryła węgla« z całym jej skomplikowaniem, tak w strukturze wewnętrznej jak i zewnętrznej, niejednorodną budową zbliżoną do naturalnej skały i nieuporządkowaną formą" - mówi współtwórca projektu, architekt Piotr Buśko. "W czasie prac nad koncepcją budynku, forma elewacji była dla nas oczywista. Należało ją tylko powiązać z funkcją i opakować we właściwe materiały. Po wielu analizach przyjęliśmy zestaw: okładzina elewacyjna w kolorze czarnym, szyba Pilkington Activ™ Blue w odcieniu niebieskim oraz niebarwiony beton architektoniczny".

Wnętrze biurowca kopalni "Bogdanka" - fot. PilkingtonW celu uzyskania zamierzonej wizji oraz zapewnienia dostępu światła dziennego projektanci zarezerwowali na zewnętrznej elewacji miejsce dla dużych powierzchni szklanych. W budynku zastosowano szyby zespolone wykonane z przeciwsłonecznego szkła barwionego w masie na kolor niebieski z powłoką samoczyszczącą na zewnętrznej powierzchni szkła. Produkt ten charakteryzuje się stosunkowo wysoką przepuszczalnością światła, co pozwoliło na doświetlenie wnętrz obiektu, zapewniając jednocześnie ochronę przed słońcem. Rezultatem zastosowanych rozwiązań jest większy komfort użytkowników.

"Odpowiednie rozmieszczenie powierzchni szklanych, ich barwa i kontrast, w stosunku do matowej struktury płyty oraz duży stopień odbicia światła, miały nawiązywać do naturalnych domieszek występujących w strukturze węgla kamiennego. O wyborze szkła zdecydował jego oryginalny kolor, który wzmaga efekt błękitu nieba z przesuwającymi się obłokami, łamiąc przy tym czarną strukturę elewacji. Nie bez znaczenia były też jego właściwości samoczyszczące oraz zapewnienie przez ten rodzaj przeszklenia wysokiego poziomu ochrony przed słońcem - konieczne w przypadku bardzo nasłonecznionej elewacji frontowej budynku" - dodaje architekt Piotr Buśko.

Ze względu na unikatowe cechy wykorzystanego w obiekcie szkła, konieczne było zastosowanie szczególnego sposobu uszczelnienia. "Właściwości samoczyszczące szkła Pilkington Activ™ Blue wymagały specjalnego sposobu wypełnienia fugi zewnętrznej, pomiędzy poszczególnymi formatkami szkła, która nie tworzy żadnej szczeliny. Tym samym eliminuje gromadzenie się brudu w szczelinach, jak to ma miejsce przy uszczelkach gumowych" - mówi Wojciech Reluga, technolog firmy Hansen, wykonawcy fasad w obiekcie. "W tym celu wykorzystaliśmy silikon strukturalny oraz specjalną metodę nakładania z zastosowaniem taśmy ochronnej, zabezpieczającej samoczyszczącą powłokę szkła przed kontaktem z silikonem".

Efekt "bryły węgla" - biurowiec kopalni Bogdanka - fot. Pilkington"Łatwość utrzymania w czystości oraz możliwość kontroli nasłonecznienia to cechy, które powodują, że Pilkington Activ™ Blue bardzo dobrze sprawdza się na wystawionych na działanie słońca, trudnodostępnych z zewnątrz, dachach i elewacjach" - mówi Jacek Eifler z firmy Vitroterm - Murów SA, wykonawcy szyb zespolonych dla projektu Bogdanka. "Zastosowanie tego szkła na fasadzie budynku pozwoliło zapewnić skuteczną ochronę przed nadmiarem słońca, obniżyć koszty klimatyzacji latem, ograniczyć częstotliwość mycia szyb a także uzyskać oryginalny efekt wizualny. Wykorzystanie semistrukturalnego fasadowego systemu szklenia firmy Schüco podkreśliło dodatkowo nowatorski charakter rozwiązania".

O tym, jak istotne jest zastosowanie odpowiedniego szkła w elewacji budynku, świadczy przykład fabryki BorgWarner w Jasionce k. Rzeszowa - pierwszego budynku w Polsce, który otrzymał srebrny certyfikat LEED. W oknach i przeszkleniach fasady biurowca BorgWarner wykorzystano szyby zespolone wykonane z tego samego rodzaju szkła tzn. Pilkington Activ™ Blue. Dzięki zastosowaniu tego typu przeszklenia, zużycie energii w budynku fabryki zmniejszyło się o 23%, co przyczyniło się do uzyskania certyfikatu LEED.

Zapraszamy do zapoznania się z zakładką firmy Pilkington IGP Sp. z o.o., która znajduje się tutaj.

źródło i zdjęcia: Pilkington IGP Sp. z o.o.