Jaki grill wybrać do Twojego ogrodu?

Grill w ogrodzie może być świetnym pomysłem. Pozwala na przygotowywanie oryginalnych i bardzo smacznych dań, urozmaica popołudnia i wieczory spędzane ze znajomymi i rodziną, a nawet zachęca do organizowania małych garden party. Warto jednak zastanowić się przed dokonaniem zakupu, ponieważ od rodzaju wybranego grilla będzie wiele zależało. Podpowiadamy zatem, który wybrać.

Jaki grill wybrać do Twojego ogrodu?

Mały czy duży grill?

Niezależnie od tego, jaki typ grilla będziesz kupować (a o typach powiemy za chwilę nieco więcej), częstym kryterium wyboru jest wielkość grilla. Podstawowe, małe grille węglowe możesz znaleźć w sklepach już za kilkadziesiąt złotych, co nie stanowi żadnego poważnego wydatku dla rodziny. Jednak, pomimo że jego koszt jest mały, a zużycie węgla niewielkie, ma on wiele wad.

Przede wszystkim mały grill nie pozwala na zmieszczenie zbyt wielu potraw. Kilka kiełbasek zajmuje cały ruszt, co oznacza, że kolejne porcje mięsa będą musiały długo czekać na swoją kolej. Jednocześnie jest on zazwyczaj mało stabilny i biegające dzieci albo psy mogą go z łatwością przewrócić, co nie jest ani wygodne, ani bezpieczne. W tym przypadku nie masz też zazwyczaj większego wyboru i grill węglowy to jedyne rozwiązanie.

Decydując się na większy grill, mimo że zapłacisz więcej, będziesz cieszyć się większą wygodą. Rozmiar rusztu pozwala na jednoczesne przyrządzenie kilku rodzajów mięsa, a samo akcesorium jest stabilniejsze i wygodniejsze. W tym przypadku możesz też wybierać między grillem węglowym i gazowym.

Czym charakteryzuje się grill węglowy?

Grill węglowy to najbardziej tradycyjne rozwiązanie, w którym używamy węgla drzewnego. Wymaga przygotowania żaru, co zajmuje sporo czasu i często wysiłku oraz wykorzystania podpałki. W zamian oferuje jednak bardzo wyrazisty aromat potraw i zazwyczaj dość niską cenę na początku, choć eksploatacja może już nie być tania. Taki grill jest prosty w budowie i pozwala wyłącznie na grillowanie jedzenia na ruszcie.

Grill węglowy niestety nie należy do najbardziej zdrowych i ekologicznych rozwiązań. Podczas przygotowywania potraw osiadają na nich produkty spalania węgla, w tym rakotwórcza sadza. Często mięso ulega też w niektórych partiach zwęgleniu z powodu trudności z regulacją płomienia i kapania tłuszczu prosto na żar.

Z punktu widzenia ekologii, w trakcie spalania powstaje wiele szkodliwych związków, w tym tlenków siarki oraz popiołu. Z tego powodu powstała alternatywa, którą jest gazowy grill ogrodowy. Poznaj go z nami bliżej.

Czym odznacza się grill gazowy?

Grill gazowy to zazwyczaj spore i wielofunkcyjne urządzenie, które oferuje oprócz grillowania na ruszcie także możliwość opiekania potraw na specjalnej płycie, rożnie, a także podgrzewania ich na bocznym palniku. Dzięki temu możemy podać z grilla więcej różnorodnych dań, nawet pizzę czy delikatne warzywa.

Jednocześnie grill gazowy ułatwia rozpalanie i utrzymanie właściwego płomienia. Wystarczy go włączyć i regulować pokrętłem, oddzielnymi dla każdego z kilku palników. Taki sposób przygotowania potraw jest ekonomiczny i zdrowy, ponieważ nie pozwala na ich spalenie.

W trakcie opiekania nad grillem gazowym nie powstaje też sadza, nie spala się tłuszcz i nie są emitowane szkodliwe tlenki siarki. Dzięki temu nie tylko jedzenie jest zdrowsze, ale też cały proces jest znacznie bardziej ekologiczny.

Komentarze

FILMY OSTATNIO DODANE
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT